II. Dünya Savaşı - WAFFEN-SS (4.Bölüm)

       19.Yüzyıl'ın askeri güçlerine baktığımızda karşımıza modern silahlı, iyi eğitimli ve dahası saha tecrübelerinde kaynaşmış ordu/ordular çıkmaktadır. O dönemde çıkan çeşitli savaşlarda, çarpışmalarda ve harekatlarda donanım açısından adını duyurmayı başarmış; Tümen, Alay, Bölük ve Birliklere rastlıyoruz. Bu yazımızda ise II. Dünya Savaşı'nda Alman İmparatorluğu'nun en donanımlı askeri gücü olan ve yaptıklarıyla Müttefik Kuvvetleri'nin çatışmaktan çekindiği askeri birlikler haline gelen Waffen-SS Tümenleri'nin faaliyetlerine göz atacağız.

''Hitler'in SS'leri''

    Waffen-SS'nin geçmişi; NSDAP'ın (Nasyonel Sosyalizm Alman İşçi Partisi) kuruluş yıllarına dayanmaktadır. II. Dünya Savaşı'nda bir paramiliter örgüte dönüşen Waffen-SS'ler; ilk kurulduğu zamanlarda Adolf Hitler'in kişisel güvenliğini sağlamaktaydı. 8 kişilik gruplardan oluşan bu birlikler; NSDAP etkinliklerinde Hitler'in özel korumalığını üstlendiler. Birahane Darbesi'nde yaptıkları başarısız girişimler ile Adolf Hitler tarafından dağıtıldılarsa da, 1925 yılında resmi olarak SS yeniden faaliyetlere başladı. 2. Dünya Savaşı'na kadar NSDAP parti yönetiminin güvenliğini sağlamakla yetkilendirildi. Örgüt doğrudan Adolf Hitler'e bağlılık yemini etmiş gönüllü kişilerden oluşuyordu. Amaçları; savaşta ve barışta Hitler'in verdiği emirleri eksiksiz yerine getirmek ve Hitler'e ölünceye dek sadık kalmaktır.

    1929 yılında örgütün başına Adolf Hitler'in sağ kolu Heinrich Himmler getirildi. Himmler'in liderliğinde SS örgütü; Nazi ideolojisini benimseyerek daha da güçlendi. İlk yıllarında 3.000 üyesi bulunan Waffen-SS bu sayıyı; 1933'te 209.000'e çıkardı. SS örgütü Hitler'in iktidara gelişinden sonra devlet içerisinde daha geniş yapılanmalara girdi. Askeri alanlardaki reformlar ile birlikte dönemin en donanımlı paramiliter ordusu haline geldi. Örgüt; devlet içerisinde de Nazizm propagandasında kilit rol oynadı. Doğrudan Hitler'e duydukları sadakat ile, yalnızca Hitler'in emirlerini yerine getiren bu paramiliter örgüt, II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın en gözde askeri birliklerini oluşturdu. Örgüt savaş yıllarında 800.000 aşan üyesiyle birlikte; Wermahct'ın yanında 2. Alman Ordusu olarak faaliyet gösterdi.

''Savaş Yılları ve Savaş Suçları''
    Waffen-SS Örgütü; toplama kamplarının kurulmasıyla yakından bir ilişkiye de sahiptir. Şayet; Hitler'in emriyle kurulan bu kampların resmi olarak güvenliğinden SS örgütü sorumluydu. Yahudiler, eşcinseller, hükümet karşıtları vb. daha bir çok tutsağı içerisinde barındıran bu toplama kampları; Waffen-SS Örgütü'nün ideolojisi altında çokça katliama maruz kalmış ve işlenilen savaş suçları da hat safhalara çıkmıştır. 

    Waffen-SS Örgütü; II. Dünya Savaşı'nda oldukça etkileyici başarılara imza atmıştır. Fransa'dan Doğu cephesine, Belçika'dan Afrika Kıtasına kadar bütün cephelerde aktif rol oynamışlardır. Wermahct'tan ayrı olarak yönetilen bu örgüt, Alman silah teknolojisinin son sınıf ekipmanları ile donatılmış ve cephelerde ki öncü birliklerden birisi olmuştur. Müttefik Kuvvetleri tarafından korkuyla anılan Waffen-SS; II. Dünya Savaşı'nda ki en donanımlı ve en etkili ordu ünvanını elinde tutmayı başarmıştır. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki; Waffen-SS'in gücü her daim savaş kanunlarıyla uyumlu şekilde boy göstermemiştir. Yukarıda belirttiğimiz savaş suçlarından dolayı; Alman Ordusu'nda kötü şöhrete de sahip olmuşlardır. Toplama kamplarında yapılan binlerce katliamın sorumlusu olarak doğrudan Waffen-SS ve Adolf Hitler gösterilir. Dahası; Himmler'i de bu savaş suçlarının sorumluları arasında gösterebiliriz.

Waffen-SS Örgütü; kendi arasında 38 ayrı tümene bölünmüştür. Bunlardan en çok bilinenleri 12. Panzer Tümeni'dir. 20 bin kişiden oluşan bu tümenin bütün üyeleri Hitlerjugend(Hitler Gençliği)'den gelmiştir. 1943 yılında Hitler'in emriyle kurulan bu tümen 1944 Normandiya çıkarmasında savaşmıştır. Eylül 1944'te yeniden organize edilerek Ardenler Taaruzu'na katılmışlardır. Taarruzun başarısız olmasıyla birlikte, kaybedilen Budapeşte şehrinin yeniden ele geçirilmesi için Macaristan'a yollanmışlardır. Tümen 1945 yılında 10.000 kişilik askeriyle teslim olmuştur. 

1945 yılında Nazi Almanya'sının kayıtsız şartsız teslim olmasıyla birlikte Waffen-SS tümenlerinin varlığına son verildi. Örgütün Lideri olan Himmler; Lüneberg toplama kampında bir siyanür kapsülü yutarak intihar etti. Beraberinde çok sayıda üst düzey SS üyeleri kaçtı ya da saklandı. Ancak bunların bir çoğu yakalanarak mahkemeye çıkarıldılar. Uluslararası Ceza Mahkemelerinde çoğunluğu yerinde infaz biçimi ile öldürüldü. Bir kısmı serbest kaldı bir kısmı da çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.  

Kaynak: Wikipedia, Hitler'in Generalleri Konuşuyor, Onedio, Holocoust Günlükleri

Paylaşım;

Yorum Gönder

1 Yorumlar