Henüz savaşın 3. gününde sadece Fransız Kuvvetleri 138.000 asker kaybetmiştir. Bu sayı; Britanya'nın batı cephesine gönderdiği asker sayısının 2.5 katıdır. Üretilen uçaklar, yeniden modernize edilen toplar, öldürücü modern silahlar ilk kez denenmiş ve her iki orduya da bunun faturası ağır kesilmiştir. Savaş o kadar kanlıydı ki; savaş alanının yamaçlarında biriken cesetleri top atışları yaparak açmak zorunda kalmışlardı. Üst üste yığılan cesetler, kol, çene, parmak, el, ayak... O dönemden yüzyıl önceki savaş taktiklerini kullanan her iki ordu da piyade ve süvari saldırı tekniklerini uygulamış ve neticesinde sahip oldukları modern silahların dehşetini kendi gözleriyle görmüşlerdir.
I. Dünya Savaşı büyük milletlerin çıkarcı politikası sayesinde patlak vermiştir. Avusturya-Macaristan Veliahtı Franz Ferdinand'ın bir Sırp vatandaşı tarafından öldürülmesiyle başlayan savaşın, İttifak kuvvetlerine faturası ağır olmuştur. Britanya, Rusya, Fransa, İtalya gibi güçlü devletlerle girilen bu savaşta, Osmanlı Devleti'de yıkımın eşiğine gelmiştir.
Bu muharebe sonucunda Britanya-Fransa kuvvetleri 360.000, Alman Kuvvetleri ise 298.000 askerini kaybetmiştir. Oldukça yüksek ölüme sahip bu savaş I. Dünya Savaşı'nın ilk kanlı muharebesi olmuştur.
0 Yorumlar